Saturday, July 31, 2010

Intrebare-intrebatoare

In acest weekend am o intrebare pentru voi.

Cum va faceti calatoriile mai sigure?

Sunt curioasa sa aflu daca luati vreo masura speciala.
Folositi lacate la valize? Ascundeti bani in pantofi?:)
Stiti arte martiale in caz ca va ataca cineva?
Sau va comportati la fel ca in viata de zi cu zi?

Astept cu nerabdare raspunsurile voastre.

Si cum am primit cateva raspunsuri interesante, m-am gandit sa le pun aici. Daca vreuna din autoare nu este de acord, o rog sa lase un comentariu si voi remedia situatia cat pot de repede.

Alicee de la Enciclopedia calatorului independent spune ca:

"Depinde unde ma duc. De obicei ma comport normal, natural. Doar acum in ultima vacanta mi-am luat lacat fiindca urma sa dorm la Hostel si am fost mai precauta fiindca peste tot am citit ca in Barcelona se fura!"

Parerea lui Traveling Hawk este:

"Ca si alicee, ma comport normal. Ca in orice mare oras, la noi ca pretutindeni, exista si posibilitatea de a fi furat. Mi s-a intamplat in Berlinul de Vest cand s-a deschis trecerea prin Checkpoint Charlie, mi s-a intamplat la Bologna. De felul meu sunt precauta si incerc sa nu ma expun dar hotii au intotdeauna o fantezie mai mare decat a noastra :) Nu ma duc in locuri cu faima proasta din acest punct de vedere, in locurile foarte aglomerate sau in mijloacele de transport in comun sunt mai vigilenta decat de obicei, nu ma duc noaptea acolo unde nu am ce cauta...Acolo unde am safebox in camera, las pasaport, bani si alte lucruri importante. Daca nu, le port asupra mea dar am grija sa nu tin banii toti in acelasi loc. In nici un caz nu-i ascund in pantofi :)"

Flori crede ca:

"Singurul lucru de care am grija este biletul de avion. Atat. In rest, pazea la bani si oameni dubiosi! :)"

Iar Paula ne impartaseste experientele sale:

"Nu de mult am fost atacata si jefuita cand eram in vacanta, asa ca subiectul... well, ma intereseaza :)
In mod normal (si asta merge, mai putin in momentele cand esti atacat de-a dreptul si ti se smulge geanta de pe tine):
- pe cat posibil, las actele in camera in seif sau in dulapiorul incuiat cu cheia, la hostel(desi uneori e necesar sa ai un act la tine, la unele muzee ti se cere sa te legitimezi pt discounturi de tineret sau de UE etc.)
- nu port la mine mai multi bani decat e necesar (n-am sute de euro asupra mea), nu port carduri (sau daca am mai multe, iau doar unul)
- daca chiar e musai sa am si acte si carduri la mine, nu imi pun banii si actele / cardurile in acelasi loc, incerc sa folosesc posete cu tot felul de buzunare ascunse
- cand ajung la hotel sau hostel, primul lucru pe care il fac e sa platesc cazarea - daca ma fura, macar nu raman cu datoria asta, si am mai putini bani asupra mea
- pastrez pe mail o copie scanata dupa fiecare act, bilet etc.
- incerc pe cat posibil sa o aplic pe aia cu neumbaltul brambura prin zonele rau famate noaptea - desi daca esti intr-un oras strain, nu stii tot timpul care zone sunt rau famate si care nu (mai ales daca sunt in centru; si periculoase pot fi si ziua, nu nuami noaptea)
- nu tin geanta pe umar, ci de-a curmezisul, peste gat si umar astfel incat s-o am in fata.
- iau tot timpul lacat, si cand stau in hostel, dar si sa imi incui valiza cand stau la hotel.
- nu accept acadele de la straini, decat Chupa Chups, si daca au ambalajul intact :)

Ce n-am prea facut pana acum, dar planuiesc sa plic pe viitor:
- sa nu imi tin documentele in geanta, ci intr-un port-documente agatat de gat. Daca mi se fura banii, oh well, asta e, mult mai naspa e sa ramai fara acte.
- asigurare de voiaj, care sa acopere furturi de camera foto, portmoneu, card, asistenta in caz de pierderea documentelor, asigurare medicala etc.
- iau cursuri de self-defense :) "

Si parerea Gloriei:

tind si eu sa ma port normal. Dar asta inseamna sa fiu atenta, cum de altfel ne-am obisnuit sa fim in Romania.
Grija mare la aparatul foto si la telefon.
Eu am noroc ca am mereu o geanta la mine pe care o pun peste umar si oarecum e mereu in fata mea si am mare grija la ea, cand e aglomeratie sau presimt ceva.

Pana acum, Doamne-ti multam, n-am patit absolut nimic si am calatorit de le cele mai unsafe la cele mai neutre locuri.


Sper ca toate aceste pareri sa va fie de folos si sa calatoriti fara experiente neplacute.

Alicee, Traveling Hawk, Flori,Paula si Gloria va multumesc foarte mult pentru ca ati impartasit cu noi experientele voastre!

Friday, July 30, 2010

Elvetia culinara

Nu stiu daca v-am mai spus, dar mie imi mancarea la fel de tare ca si plimbatul prin lume, asa ca fiecare loc in care ajung are in memoria mea pe langa frumuseti naturale si minunatii create de om si diverse arome.

Elvetia, o tara de basm pe care am descoperit-o pe timp de iarna, ascunde cateva gusturi pe care trebuie musai sa le incercati cand aveti drum prin zona.

Micul dejun servit de catre hoteluri e destul de obisnuit. Ceai, cafea, produse de patiserie, omleta, ceva mezeluri si suc de portocale. Merita mentionate produsele Bircher muesli, inventate de catre dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner la clinica sa de slabit la sfarsitul secolului al XIX-lea. Elvetienii le mananca cu lapte (ca doar nu degeaba produc atat de mult) sau cu iaurt si fructe proaspete.

La pranz si cina puteti gusta tot felul de specialitati pe baza de branza. Fondue-ul provine din partea de vest a Elvetiei si prezinta o serie de varietati regionale, modul de pregatire Neuchatel fiind insa cel mai renumit. Nu stiu restul cum sunt, dar acesta a fost delicios. Cantitati egale de Gruyere si Vacherin topite si omogenizate pana rezulta o pasta aromata si onctuasa, in care intindeam feliute de bagheta prajite pe vatra. Delicios!
Fondue-ul ofera o ocazie extraordinara de socializare la masa, asa ca metoda a fost adaptata si pentru alte preparate. Exista astfel posibilitatea de a manca un fondue cu carne ( in vasul pus pe flacara fierbe o supa cu condimente in care va fierbeti bucatele de carne infipte intr-un bat) sau chiar de ciocolata.
Daca va plac branzeturile, mai puteti incerca Malakoff ( o bucata de Gruyere lipita de o felie de paine uscata si prajita apoi in ulei) sau Raclette ( branza topita la foc consumata cu cartofi fierti si ceapa murata).

Daca v-ati saturat de branza, puteti incerca pestele. In partea franceza exista o multime de retete de filets de perche (file de biban prajit simplu sau in diverse combinatii de coniac si verdeturi) si clasicul truite meuniere (pastrav prajit in unt si servit cu lamaie si patrunjel...un deliciu).
Tot aici puteti gusta si carne de cal, sub forma de mezeluri (charcuterie) sau la gratar. Pe mine nu m-a impresionat prea tare...e ceva mai aromata decat cea de vita, dar nu suficient incat sa ma faca sa repet incercarea.

Partea germana se lauda cu Rosti (cartofi razuiti gratinati serviti cu aproape orice...carne, branzeturi, smantana) si cu Spatzli (niste galuste din ou si faina), 2 preparate nu foarte rafinate, dar extrem de gustoase.

Sudul ne incanta cu o multime de preparate preluate din bucataria italiana. Va puteti infrupta din portii uriase de paste, gnocchi, risotto si mult iubita noastra mamaliga, cunoscuta si sub numele de polenta.

Dupa masa merge un kirsch, ca digestiv, dar pentru amatori mai exista si alte tipuri de tarii produse local, precum si o oferta impresionanta de bere, Elvetia avand peste 120 de fabrici.

Am uitat sa va spun despre ciocolata... e de-a dreptul paradisiaca.Marcile comerciale va recomand sa le cumparati de la supermarket, caci iesiti mult mai ieftin decat la magazinele turistice. Poate imi aduceti si mie o tableta ;)

Reteta din fotografie o gasiti aici.

Thursday, July 29, 2010

Muzeul Stedelijk

-din ciclul n-am vazut dar as fi vrut-

Dupa cum v-am mai spus, Amsterdam-ul e un oras in care iubitorii de arta gasesc atractii la tot pasul.
Stedelijk e un muzeu fondat in 1874 ce adaposteste arta moderna si contemporana de calitate.
Aflat in Museumplein, intr-o cladire din caramida rosie construita in stil neo-renascentist, muzeul e adesea eclipsat de Muzeul Van Gogh si de Rijksmuseum, ambele aflate in apropiere. Cunoscatorii ii trec insa pragul adesea, pentru colectiile ce numara peste 90 000 de exponate: tablouri, sculpturi, fotografii, filme, grafica, desene, textile si alte forme de arta moderna.
Politica conducerii muzeului de a achizitiona opere de arta indraznete si apreciate de critici face ca Stedelijk sa rivalizeze in zilele noastre cu Centrul Pompidou si cu MoMa.
Cateva exemple de artisti ale caror lucrari le gasiti aici sunt: Bauhaus, Malevich, Picasso, Warhol...si lista e mult mai lunga.

Mi-as fi dorit sa petrec macar 2 ore in preajma unui tablou semnat de Picasso, dar muzeul este in renovare si se va redeschide pe 28 august, asa ca daca mergeti la Amsterdam dupa aceasta data, aveti sansa sa va delectati cu ceva arta moderna.

Daca calatoriti doar virtual, acesta este site-ul oficial al muzeului: Stedelijk Museum

Wednesday, July 28, 2010

Complexul Feudal "Curtea Domneasca de la Arges"

V-am povestit aici despre lacul Vidraru, asa ca daca va hotarati sa faceti un drum pana acolo merita sa treceti pe lista si Complexul Feudal "Curtea Domneasca de la Arges", din (ati ghicit :) Curtea de Arges.

Puteti obtine cateva informatii citind placuta din fotografie.

Nu uitati sa faceti un drum si pana la Manastirea Curtea de Arges, sa vedeti locul in care se zice ca a zidit-o Mesterul Manole pe Ana.
Din pacate ultima data cand am fost eu era in renovare partea exterioara, asa ca nu am fotografii.

PS: Adriana de la Viajoa ne recomanda sa mergem si pana la Cetatea Poienari.


Tuesday, July 27, 2010

Amsterdam-ul in imagini

Dupa cum probabil ati observat, nu prea am talent de fotograf :)

Asa ca va stresez in continuare cu cateva fotografii din Amsterdam. Sper sa va placa.








Monday, July 26, 2010

Amsterdam, cu bune si cu rele

Cum mi s-a parut Amsterdam-ul? Fascinant si cosmopolit.

Din ce am aflat, se pare ca este orasul in care traiesc cele mai multe nationalitati. Acest lucru se reflecta in multitudinea de graiuri auzite pe strada si in oferta larga de restaurante cu specific, incepand cu clasicele chinezesc si italienesc, si terminand cu mici restaurante pakistaneze, thailandeze sau japoneze.
Eu am incercat unul thai si unul grecesc, ambele cu mancaruri delicioase.

Pe langa restaurante, puteti gasi si o multime de gelaterii si ciocolaterii. Mie mi-a placut tare mult Australian, o ciocolaterie cu praline deliciose, dar care servea si gauffre belgiene cu mult sos de ciocolata, inghetata intr-o multime de sortimente si frisca naturala. Preturile sunt comparabile cu cele din ciocolateriile din Bucuresti.

Mi-au placut canalele strajuite de case simple si frumoase. Multe dintre aceste case au fost construite pe piloni de lemn, care in timp au putrezit si cladirile s-au inclinat. Acum pilonii de lemn au fost inveliti intr-un strat gros de beton, dar casele nu mai pot fi indreptate si proprietarii isi adapteaza podeaua sau mobila. :)
Spre deosebire de Venetia, canalele de aici nu miros a apa statuta deoarece apa e schimbata in fiecare noapte printr-un sistem de pompe.
Cladirile sunt frumoase, dar scarile extrem de inguste din interior m-au enervat foarte tare cand a trebuit sa imi urc bagajul pana la etajul 3 intr-un hotel care nu avea lift, dar m-am bucurat sa descopar ca olandezii sunt oameni inventivi. Scarile inguste au fost construite pentru a economisi spatiul, iar pentru a aduce mobila in interior, fiecare casa e prevazuta cu un scripete la exterior.
Probabil ca e o optiune mai buna sa locuiesti pe o barca pe canal, dar e si mult mai scumpa, deoarece primaria nu mai elibereaza autorizatii pentru noi locuinte pe apa, asa ca barcile existente sa vand la preturi exorbitante atunci cand un proprietar se hotaraste sa se mute.
Bicicletele sunt prezente in toata Olanda si mi-a facut placere sa vad ca se poate circula economic, civilizat si ecologic intr-un oras modern.
Amsterdam-ul e strabatut de piste in lung si in lat si pietonii trebuie sa aiba grija sa nu taie calea biciclistilor. Pana aici toate bune...eu am stat cuminte pe banda mea de pieton, dar s-a intamplat de cateva ori ca un turist fermecat prea tare de noua sa bicicleta sa fie gata sa ma accidenteze. :)

Mi-a placut ca e un oras plin de verdeata. Pe marginea canalelor erau copaci la umbra carora puteai sa te adapostesti in timp ce casti gura la cladirile din jur, iar parcurile ofera oaze de vegetatie in inima orasului.


Amsterdam-ul este un loc curat, dar se poate si mai bine. In locurile aglomerate veti gasi gunoaie aruncate pe jos, desi exista cosuri la tot pasul.
Mai au si niste toalete pentru barbati destul de mirositoare, dar in rest mi s-a parut a fi curat.

Nu in ultimul rand, mi-a placut Amsterdam-ul pentru ca este un oras in care te lovesti de arta la tot pasul. Poti vizita o multime de muzee, galerii de arta si magazine de antichitati.

Cam acestea ar fi parerile mele despre capitala Olandei.

Daca aveti de gand sa faceti un drum pana acolo, va sfatuiesc sa va rezervati mai mult de 2 zile pentru a reusi sa va bucurati de cat mai multe din atractiile orasului.

Maine revin cu alte fotografii.

Sunday, July 25, 2010

Ce am bifat din lista pentru Amsterdam






1. Muzeul Van Gogh-mi-a placut la nebunie. E muzeul cu cea mai mare colectie de tablouri semnate de celebrul pictor. E structurat intr-un mod foarte inteligent care iti permite sa descoperi viata si arta lui Van Gogh ca pe o poveste depanata suficient de lin incat sa ii cuprinzi toate intelesurile, dar nu atat de lent incat sa te plictiseasca. Biletul a fost 14 euro, dar a meritat fiecare cent. Daca vreti sa economisiti timp, puteti cumpara biletele pentru muzee de la Ticket Office, niste ghisee raspandite prin tot orasul care va scutesc de statul la coada la casa.

2. Canalele, cu vaporasul, pe inserat. Pentru 15 euro cu Blue Boat m-am bucurat de o ora si jumatate in care am plutit pe canale si am aflat detalii interesante despre Amsterdam de la ghid.

3. Apusul pe Roemer Visscherstraat -desi am fost singura mi s-a parut extrem de romantic.

4. Parcul Vondel, unde am avut parte de un picnic linistit si am putut admira in voie multimea de localnici iesita la iarba verde.

5. Rijksmuseum pentru Rembrandt si Vermeer-muzeul e in renovare, asa ca tablourile expuse sunt doar o mica parte din intreaga colectie a Rijksmuseum. Pentru 12, 50 euro am putut sa vad de aproape "Schimbul de noapte" al lui Rembrant si "Laptareasa" lui Vermeer, precum si alte cateva opere ale pictorilor olandezi, o casa de papusi fascinanta, o mica expozitie de ceramica si cateva piese de mobilier lucrate cu maiestrie.

6. Piata de flori m-a facut sa imi doresc cu ardoare sa am o gradina in care sa pot adaposti sutele de specii de plante pe care le-am vazut acolo.

Ce n-am vazut?

1. Casa Annei Frank-coada era prea mare si m-am hotarat sa o las pe alta data
2. Hortus Botanicus -n-am mai avut timp
3. Piata Albert Cuyp- se pare ca duminica nu functioneaza, iar eu nu am fost suficient de inspirata sa merg sambata
4. Parcul Museumplein -am trecut pe langa el pe inserat, dar eram mult prea obosita si am hotarat sa dorm :)

Ce altceva am vazut si mi-a placut ?

Am vizitat atelierul de diamante Coster Diamonds , unde un mester priceput mi-a aratat cum se slefuieste un diamant si mi-a explicat ce inseamna un briliant.

Saturday, July 24, 2010

Mai multe fotografii din Pieterburen

Va povesteam cu cateva zile in urma despre Pieterburen, satucul pitoresc din nordul Olandei.

Aveti mai jos mai multe fotografii care sa va convinga ca este intradevar un loc special.





Friday, July 23, 2010

In vizita la o moara de vant

Nu puteam ajunge in Olanda fara sa vizitez o moara de vant. Pe aceasta o cheama De Helper (Ajutorul) si o gasiti la cativa kilometri de centrul Groningen-ului. Puteti ajunge la ea cu barcuta sau cu bicicleta.

Eu am ales ultima varianta. Dupa vreo 15 minute de pedalat pe marginea unui canal plin de nuferi galbeni, am ajuns la moara de vant. Desi dateaza din 1863, inca mai functioneaza. Acum e pornita doar pentru a domoli curiozitatea turistilor, dar in trecut era folosita pentru a drena apa.

Mi-a placut sa vad cum functioneaza. Pe langa o mini-demonstratie si explicatii despre istoria morii, am putut admira si diferite tipuri de noduri marinaresti si o mini-expozitie cu fotografii ale altor mori de vant.

A fost o experienta interesanta, pe care va recomand sa nu o ratati daca ajungeti in Olanda.
Pe langa morile pentru drenat apa, mai puteti gasi si mori folosite la macinarea cerealelor sau la producerea curentului electric.



Thursday, July 22, 2010

Pieterburen, un satuc pitoresc

La nord de Groningen se gaseste un mic sat care ascunde cateva comori ce trebuie descoperite de orice calator ce are drum prin zona.

Pentru a ajunge aici aveti nevoie de o masina, o bicicleta sau de un bilet de tren pana in Winsum si unul de autobuz din Winsum pana in Pieterburen.

Eu am ales varianta tren+autobuz, dar in loc sa cobor in Winsum am mers pana in Baflo. Se poate lua autobuzul si de acolo, dar trebuie sa mai mergeti pe jos vreo 800 de metri de la gara pana la statia de autobuz.

De ce sa mergeti la Pieterburen?

In primul rand, pentru Centrul de reabilitare si de cercetare a focilor despre care puteti gasi mai multe informatii aici. Veti gasi panouri cu informatii despre viata focilor, veti vedea cum sunt hranite si ingrijite si veti afla mai multe despre poluarea si pescarii care le fac rau.
La intrare puteti vedea ambulanta pentru foci, care sta cuminte pana afla ca un pui de foca e ranit si pleaca sa il recupereze.
Pentru cei interesati de biologie si ecologie, Centrul ofera posibilitatea efectuarii unui stagiu de voluntariat.

In al doilea rand, in Pieterburen se afla o biserica gotica foarte frumoasa, inconjurata de o gradina plina de verdeata. Casa parohiala din apropiere e una dintre cele mai frumoase locuinte pe care le-am vazut in Olanda.

In al treilea rand, in apropiere se gaseste moara de vant De Vier Winden.

Daca aceste 3 argumente nu v-au convins, luati in seama si faptul ca Pieterburen e un satuc pitoresc, cu multe cafenele si magazine cu suveniruri. Pentru amatorii de sport, ofera o multime de trasee de ciclism si posibilitatea de a face "mudflat hiking" , un sport practicat in tarile nordice ce consta in deplasarea pe fundul marii, cand apa se retrage.

Daca inca nu v-am convins ca Olanda e o tara frumoasa si interesanta, maine va astept cu cateva impresii si fotografii de la o moara de vant.