Tuesday, August 31, 2010

Primii pasi pe taram bulgaresc

Joi am plecat cu noaptea in cap din Bucuresti spre Ruse, ca sa pun si eu piciorul pentru prima data pe taram bulgaresc.

Cum sunt mai paranoica din fire, imi imaginam ca o sa ma intorc acasa fara masina sau fara un rinichi, asa ca privelistea dezolanta care m-a intampinat in Ruse nu a reusit sa-mi ridice moralul. :)

Am trecut podul peste Dunare fara probleme, doar cu vreo 20 si ceva de lei taxa. In Bulgaria ne-a asteptat un vames zambitor care ne-a verificat buletinele si ne-a urat drum bun si bonus ne-a dat si ceva indicatii gresite despre locul in care am putea gasi vigneta pentru Bulgaria. Noroc cu mine ca de frica eram cu ochii in patru in toate directiile si am reusit sa vad la timp ghereta de unde se cumpara vigneta: 5
euro pentru o saptamana, si ati face bine sa aveti exact 5, caci altfel nu se stie daca primiti sau nu restul.

Bani nu am schimbat in vama, caci ne asteptam sa gasim un curs mai bun la o banca din oras...am schimbat in Varna, la o banca al carei nume l-am uitat, dar in principiu puteti incerca la oricare. Diferentele sunt de 1-2 centime.

Drumul de la Ruse la Varna e bunicel, dar trebuie sa fiti atenti la limitarile de viteza. Cum ne apropiam de o intersectie sau o portiune cu denivelari, pac 50 km/h. Este destul de enervant...si ce e si mai enervant e ca nu au indicatoare care sa anunte sfarsitul restrictiei. Noi am presupus ca se termina dupa ce treci de zona cu "pericole", dar nu as baga mana in foc.

Varna e un oras cam prafuit. Singurul lucru care mi-a atras atentia a fost o biserica cu turlele aurite, dar nu am reusit sa gasim un loc de parcare in apropiere, asa ca am renuntat. Daca cautati parcare
in Varna, va recomand sa incercati la McDonalds. Dupa ce ne-am invartit de vreo 2-3 ori pe tot felul de stradute pline de masini parcate si pe stanga si pe dreapta, am gasit McDonalds-ul in care jumatate de parcare era goala. Nu stiu daca e in fiecare zi asa, dar merita incercat.

Cam aceasta a fost partea mai intunecata a scurtei mele incursiuni pe pamant bulgaresc...zilele urmatoare voi continua cu partea frumoasa a lucrurilor.

PS: Daca vreti sa mergeti in Bulgaria, e de preferat sa cunoasteti alfabetul chirilic. Au si indicatoare pe care e scrisa si varianta in alfabet latin, dar nu intotdeauna, asa ca mai bine luati cateva lectii de rusa sau bulgara decat sa va rataciti. :)

Monday, August 30, 2010

Cuibusorul linistit de la Balcic

Cum aproape a trecut vara si nu am reusit sa ajungem la mare, miercuri ne-am facut frumos bagajele si joi dimineata inotam deja in Marea Neagra, la Balcic, in Bulgaria.

Despre drumuri, oameni si mancare am sa va povestesc in zilele urmatoare.

Acum vreau sa va spun cateva cuvinte despre "Cuibusorul linistit" , castelul construit pentru Regina Maria, in timpul in care Cadrilaterul a apartinut Romaniei.

Se zice ca aici ar fi fost resedinta de vara preferata de Regina. Din pacate cuvintele si fotografiile mele pot transmite doar o mica parte din frumusetea locului. Daca va hotarati sa mergeti vreodata in Bulgaria, nu uitati sa va opriti la Balcic. Dealurile albicioase contrasteaza placut cu padurile si marea ce se intrec in tonuri de verde. Cocotat pe un astfel de
deal de poveste sta asezat si "Cuibusorul Reginei".

Pentru 10 leva, puteti vizita castelul si vilele inconjuratoare, dar si gradina botanica unica in Europa centrala si de est, renumita in special pentru colectia impresionanta de cactusi.

E un loc tacut si linistit, in care poti simti apasarea istoriei.

Castelul e de fapt o vila strajuita de un minaret, construit la cererea Reginei. Minaretul servea ca punct de observatie, din varful sau putandu-se vedea marea pana hat departe, dar a fost si o confirmare a respectului Casei Regale fata de obiceiurile si credintele oamenilor locului. Pe domeniul Castelului se gaseste de asemenea Capela Stella Maris, unde a fost adapostita o perioada inima Reginei Maria si Gradina lui Allah, alaturi de o multime de vile si gradini.

"Cuibusorul linistit" e un loc special pe care trebuie sa-l descoperiti cu proprii ochi pentru a-i cuprinde frumusetea si intelesurile.

Sfaturi practice:
-biletul e valabil o zi, asa ca rezervati-va macar 2 ore pentru a vizita domeniul Castelului si Gradina Botanica si nu uitati ca programul se termina la 8;
-la crama puteti degusta vinuri produse in Bulgaria-pentru doamne recomand vinul aromatizat cu migdale.

Pentru mine Balcic-ul era un loc la care am visat mult timp si ma bucur ca realitatea mi-a intrecut asteptarile.
Sper ca si pentru voi sa fie la fel!

Sunday, August 29, 2010

Chambers 'n Charm din Brasov

Daca va plac boutique hotelurile, iata unul aflat aproape de Poiana Brasov pe care va recomand sa il incercati: Chambers 'n Charm.

Fiecare dintre cele 9 camere este decorata pornind de la o tema.
Astfel, puteti uita pentru o noapte ca sunteti in Romania daca incercati camera Provence, pe cea Scandinava sau pe cea Marocana.

Puteti sa verificati disponibilitatea si preturile pe booking.com.




Saturday, August 28, 2010

Descoperind Leptis Magna

Leptis Magna era acum 2000 de ani cel mai indepartat oras al Imperiului Roman. In ziua de azi apartine Libiei, dar pastreaza inca amprenta romana.

Pentru a simti fiorii Leptis Magna antice, trebuie sa vizitati neaparat Amfiteatrul si Circus Maximus, cu o capacitate de 30.000 de locuri. Imaginati-va arena frematand pentru o lupta a gladiatorilor sau pentru o cursa cu care romane.

Se pare ca orasul era atat de prosper incat Iulius Caesar colecta de aici o taxa de trei milioane de litri de ulei de masline in fiecare an.

Maretia orasului a fost distrusa in 365 d.Hr., cand un cutremur a zguduit orasul. Parasit in ruine, Leptis a fost ingropat de nisipuri si a fost scos la lumina abia in 1920, prin sapaturi arheologice.

Eu l-am trecut deja pe lista locurilor pe care sper sa le vad in curand. Sper sa o faceti si voi.
Mai multe fotografii si informatii gasiti aici.



Friday, August 27, 2010

Insula Noirmoutier in 3 muzee

Despre insula Noirmoutier v-am mai povestit aici. Ma simt datoare sa va spun cate ceva despre aceste 3 muzee care va vor ajuta sa intelegeti mai bine viata de pe aceasta mica insula din Atlantic.

Muzeul Castelului il gasiti in Place d' Armes.
Castelul construit in secolul XII e unul dintre cele mai bine conservate edificii din Vendee. Arhitectura austera va va impresiona cu siguranta. In interior veti descoperi vestigii arheologice locale, o colectie de faianta de Jersey si o sectiune ce relateaza rolul maritim al insulei.
Nu uitati sa va urcati in turn pentru a admira privelistea .

Muzeul constructiilor navale il gasiti pe Rue de l'Ecluse.
Aici veti afla cate ceva despre constructia de ambarcatiuni, precum si despre rolul insulei in comertul de sare.Veti descoperi astfel toate etapele constructiei unei ambarcatiuni si veti afla care sunt particularitatile unui mic vapor caracteristic insulei, numit Noirmoutrin.

Muzeul Traditiilor il gasiti in Place de l'Eglise. Aici veti intalni obiecte care va povestesc despre navigatie, pescuit, extragerea sarii marine si agricultura, activitati pentru care Noirmoutier este renumita.

PS: Probabil ca va ganditi ca e destul de greu sa ajungeti aici doar pentru un week-end, dar nu e imposibil...Puteti zbura Bucuresti-Paris-Nantes, de la Nantes ajungeti in Vendee cu trenul sau autocarul, iar pe insula puteti ajunge cu vaporasul sau masina.

Thursday, August 26, 2010

Ce poti face in La Rochelle...

Daca aveti mai mult de o zi la dispozitie sau ati vazut deja Tour de la Lanterne si vreti sa descoperiti si altceva, iata cateva idei.

Puteti merge pe Ile de Re, o insula renumita pentru bogatia faunei si pentru plajele sale linistite. Desi e o destinatie foarte populara printre francezi, insula si-a pastrat inca aerul salbatic. Daca nu sunteti mari iubitori ai naturii, puteti merge in St. -Martin -de -Re, cea mai importanta asezare de pe insula, de fapt un port pescaresc extrem de pitoresc cu casutele sale varuite ce contrasteaza cu albastrul intens al Atlanticului.
Ile de Re este legata de La Rochelle printr-un pod pentru cei cu rau de mare, dar varianta cea mai frumoasa este o calatorie cu vaporasul.

Mai puteti face o excursie pana la Fort Boyard, fost fort si temnita care din pacate a ramas in ruine, asa eu cred ca e suficient sa il admirati cu un binoclu de pe mal.

Daca nu vreti sa va deplasati prea mult, puteti merge la Musee du Nouveau Monde, care explica legaturile dintre La Rochelle si America.

Daca iubiti viata marina, in La R0chelle se gaseste un acvariu impresionant.

Pe langa toate acestea, va puteti bucura de o multime de terase si restaurante, spectacole stradale si in special pentru doamne....cumparaturi :)

Wednesday, August 25, 2010

Va invit la Targu-Jiu!

Cum sunt in Gorj acum, m-am gandit sa va invit si pe voi la Targu-Jiu.
Despre atractiile turistice v-am povestit deja, asa ca nu am sa va mai plictisesc.

Incerc insa sa va tentez cu aceste fotografii de pe principala strada pietonala a orasului, reamenajata de curand.

Va puteti bucura acum de fantani arteziene, copacei la a caror umbra sa popositi si porti infasurate in trandafiri cataratori pe sub care sunteti asteptati sa treceti.


Ce ziceti, imi faceti o vizita?:)

Tuesday, August 24, 2010

Tour de la lanterne din La Rochelle

Daca ajungeti in La Rochelle si vreti sa va bucurati de privelistea oferita de casutele ordonate din oras sau vreti sa admirati ambarcatiunile cu panze pornite in larg, Tour de la lanterne este turnul in care trebuie sa va urcati.

Eu am prins o zi cu multi nori, asa ca nu am putut vedea prea mult in zare, dar in zilele cu cer senin puteti distinge silueta insulei D' Oleron in departare.

Turnul nu este doar un punct pentru admirat panorama, fiind el insusi un loc atractiv prin vechimea si istoria sa.


Construit in secolul XV pentru a fi un far, turnul e un exemplu al maiestriei arhitectilor vremii, care au reusit sa construiasca un edificiu al carui varf era octogonal.

In interior veti gasi cateva panouri care va explica cum a functionat turnul ca far, ce tehnici de semnalizare se foloseau, ce tipuri de ambarcatiuni se gaseau in acele vremuri si cum sa faceti un nod marinaresc.
Interesant, mai ales daca va place marea si sunteti pasionati de marinari si pirati.

Pe masura ce urcati veti descoperi alte panouri, care va povestesc despre perioada in care turnul a functionat ca inchisoare. Puteti vedea fragmente din ce au scrijelit prizonierii pe pereti si puteti citi detalii infioratoare despre viata in temnita.
A fost o experienta extrem de emotionanta, amplificata de faptul ca in acea zona a turnului totul era intunecat, ajutandu-ma sa inteleg conditiile in care traiau acei oameni, care se intampla de foarte multe ori sa fie nevinovati.

Biletul e sub 10 euro si merita fiecare cent, asa ca daca ajungeti in La Rochelle, nu uitati de Tour de la lanterne.








Monday, August 23, 2010

La Rochelle

Cum La Rochelle este unul dintre cele mai cunoscute porturi naturale de pe coasta Atlanticului, nu puteam rata un drum pana aici in cursul sederii mele in Vendee, departamentul vecin.

Am hotarat sa vedem La Rochelle intr-o duminica, asteptandu-ne ca fermecatorul port sa fie mai animat. Nu ne-am inselat, insa vremea s-a hotarat sa fie morocanoasa in acea zi, asa ca va rog sa nu va speriati de fotografiile intunecate.

Norii si vantul puternic nu au reusit insa sa ne strice bucuria de a descoperi unul dintre cele mai bine conservate orase-port franceze de pe coasta Atlanticului.
Ne-am plimbat pe stradutele pietonale pline de vanzatori ambulanti, cafenele si restaurante. Am explorat turnurile Tour de la Chaine, Tour St.-Nicolas si Tour de la Lanterne. Despre ultimul am sa va povestesc mai multe maine.

Am mers in port sa admiram ambarcatiunile.
Am trecut pe sub Porte de la Grosse Horloge, o poarta frumos ornamentata ce dateaza din secolul XVIII.

Am mancat gauffre cu ciocolata si frisca si am privit spectacolele de circ stradal.

La Rochelle mi-a lasat impresia unui oras cosmopolit, care reuseste sa integreze beneficiile lumii moderne in decorul sau medieval.
E foarte animat, majoritatea turistilor veniti aici fiind francezi instariti pasionati de iahting.

Si cum in nici un loc in care am ajuns nu am reusit niciodata sa vad tot ce mi-as dori, si in La Rochelle au ramas cateva comori pe care am de gand sa le descopar cu alta ocazie. Va voi povesti in curand care sunt acestea, poate mi-o luati inainte :)




Sunday, August 22, 2010

Iarna sau vara?

Sunt curioasa care e anotimpul vostru preferat (desigur ca puteti adauga si primavara sau toamna) si daca preferati sa calatoriti in cursul anotimpului pe care il iubiti.

Mie imi place iarna oriunde m-as afla si incerc sa calatoresc cat pot de mult pe zapada. Desi poate fi mai dificil si uneori planurile mi se dau peste cap din cauza drumurilor inchise, iarna e grozava in afara Bucurestiului, asa ca nu ratez nici o ocazie de a ma bucura cu adevarat de ea.
Sub mantia de omat dealurile si muntii par a fi pictate de o mana magica, iar marile orase mi se par intotdeauna mai frumoase in preajma sarbatorilor de iarna.

Vara in schimb mi se pare o pacoste calduroasa, de care ma bucur doar pentru cateva zile petrecute la mare.

Pentru voi care e favorita? Iarna sau vara?

Saturday, August 21, 2010

O data in viata

Cartea aceasta mi-a cazut in mana intr-o librarie cu carti in limba engleza din Amsterdam.
Din ce am reusit sa rasfoiesc, mi se pare cadoul ideal pentru o persoana care iubeste calatoriile. Ziua mea e in februarie, in caz ca va vine vreo idee ;)

Desi unele idei depasesc cu mult bugetul unui om de rand, sunt sigura ca putem gasi variante convenabile pentru a descoperi o multime de locuri minunate, iar aceasta carte e menita sa ne dea un imbold sa pornim la drum.

Asa ca nu mai stati pe ganduri si puneti-o pe noptiera.

Fotografia e de pe amazon.com , unde puteti gasi si cartea.

Friday, August 20, 2010

Parisul verde

Turistii alearga de obicei intre muzee, biserici si magazine si nu prea au timp sa poposeasca in parcuri si gradini, dar cei care o fac se pot refugia pentru cateva momente de agitatia strazii si pot descoperi adevarate oaze raspandite pe toata suprafata Parisului.

Pentru a gusta o bucatica din Parisul istoric, mergeti in Jardin de Tuileries, cea mai veche gradina publica pariziana, ce a fost amenajata special pentru Caterina de Medici in secolul XVI. Printre zecile de copaci si ronduri cu flori, veti putea admira sculpturi originale care s-au pastrat impecabil pana azi, dar si lucrari moderne.

Jardin du Luxembourg pastreaza aceeasi nota istorica, fiind construita in secolul XVII pentru Maria de Medici. Pe langa statuile clasice, s-a pastrat si o superba fantana care functioneaza si acum pe timp de vara. E un loc grozav unde va puteti duce copiii, aici organizandu-se spectacole de teatru de papusi si circ, dar si plimbari cu poneii.

Tot "clasice" sunt considerate si Jardins des Champs-Elysees, care a fost reamenajata in stil englezesc in secolul XIX, Jardin du Palais-Royal infiintata la cererea cardinalului Richelieu, Jardin des Invalides, Parc Monceau renumit pentru grotele care le ascunde, Champ-de-Mars si Jardin des Plantes, in cadrul careia se gaseste si o mica gradina zoologica, alaturi de impresionanta colectie de plante.

Gradinile si parcurile fondate in secolul XIX sunt majoritatea de inspiratie englezeasca, probabil ca rezultat al exilului lui Napoleon III la Londra. Astfel, Bois de Boulogne si Bois de Vincennes, doua paduri aflate la extremitatile Parisului, au fost transformate in gradini in stil englezesc, cu arbori lasati sa se dezvolte natural, iazuri si gradini de trandafiri, de catre arhitectul peisagist Adolphe Alphand.

Acelasi peisagist s-a ocupat si de Parc des Buttes-Chaumont si Parc Montsouris, doua parcuri mici, dar incantatoare.

Gradinile moderne se remarca prin faptul ca nu mai respecta, cel putin aparent, aproape nici o regula de peisagistica. Vegetatia bogata e lasata sa se dezvolte in voie, iar spatiile "golase" sunt umplute cu arta moderna si spatii de joaca pentru copii. Pot fi considerate moderne Jardins du Trocadero, care au fost plantate dupa Expozitia Mondiala din 1937, Forum des Halles si Parc de la Villette.

Banuiesc ca nimeni nu merge la Paris special pentru a sta la umbra, dar sunt convinsa ca o mica incursiune in spatiul verde parizian va va face sa vedeti Parisul cu alti ochi.

Thursday, August 19, 2010

La Chaux-de-Fonds, o mica localitate elvetiana

La Chaux-de-Fonds e o mica localitate elvetiana situata la vreo 20 de kilometri de Neuchatel, pe platoul Jura.

E un mic orasel de munte cunoscut pentru industria de ceasuri si pentru ca este locul in care s-a nascut renumitul arhitect Le Corbusier.
De asemenea este aproape de zonele de schi fond si de undele partii de coborare pentru incepatori, asa ca este cunoscut printre iubitorii schiului si zapezii.

Ce puteti vizita?
Muzeul International de Orologerie expune o multime de ceasuri ce ilustreaza evolutia orologeriei de la mestesug la o adevarata arta. La plecare puteti achizitiona un ceas al unei fabrici locale, cum sunt Girard-Perregaux, Corum si Ebel.

Muzeul de Arte Frumoase e gazduit intr-o frumoasa cladire neoclasica ce a fost conceputa de L'Eplattenier, profesorul lui Le Corbusier.
Aici puteti admira lucrari ale artistilor elvetieni Leopold Robert si Ferdinand Hodler, dar si cateva piese semnate de Le Corbusier.

De asemenea, daca vreti sa vedeti cateva cladiri proiectate de Le Corbusier, precum si casa in care s-a nascut, urmati traseul din brosurile turistice. Veti trece astfel pe langa niste vile foarte frumoase, cea mai spectaculoasa fiind Villa Turque, pe care o puteti vizita si in interior.
Cazare gasiti pe site-urile de rezervari on-line. Eu am stat la Chez Gilles, dar am auzit ca nici la Fleur-de-Lys nu e rau.

Duminica mergeti neaparat la piata din centru. Localnicii sunt foarte draguti si puteti cumpara o multime de bunatati produse local, de la mezeluri de cal pana la delicioasele gallettes, un fel de napolitane facute artizanal.