Friday, August 20, 2010

Parisul verde

Turistii alearga de obicei intre muzee, biserici si magazine si nu prea au timp sa poposeasca in parcuri si gradini, dar cei care o fac se pot refugia pentru cateva momente de agitatia strazii si pot descoperi adevarate oaze raspandite pe toata suprafata Parisului.

Pentru a gusta o bucatica din Parisul istoric, mergeti in Jardin de Tuileries, cea mai veche gradina publica pariziana, ce a fost amenajata special pentru Caterina de Medici in secolul XVI. Printre zecile de copaci si ronduri cu flori, veti putea admira sculpturi originale care s-au pastrat impecabil pana azi, dar si lucrari moderne.

Jardin du Luxembourg pastreaza aceeasi nota istorica, fiind construita in secolul XVII pentru Maria de Medici. Pe langa statuile clasice, s-a pastrat si o superba fantana care functioneaza si acum pe timp de vara. E un loc grozav unde va puteti duce copiii, aici organizandu-se spectacole de teatru de papusi si circ, dar si plimbari cu poneii.

Tot "clasice" sunt considerate si Jardins des Champs-Elysees, care a fost reamenajata in stil englezesc in secolul XIX, Jardin du Palais-Royal infiintata la cererea cardinalului Richelieu, Jardin des Invalides, Parc Monceau renumit pentru grotele care le ascunde, Champ-de-Mars si Jardin des Plantes, in cadrul careia se gaseste si o mica gradina zoologica, alaturi de impresionanta colectie de plante.

Gradinile si parcurile fondate in secolul XIX sunt majoritatea de inspiratie englezeasca, probabil ca rezultat al exilului lui Napoleon III la Londra. Astfel, Bois de Boulogne si Bois de Vincennes, doua paduri aflate la extremitatile Parisului, au fost transformate in gradini in stil englezesc, cu arbori lasati sa se dezvolte natural, iazuri si gradini de trandafiri, de catre arhitectul peisagist Adolphe Alphand.

Acelasi peisagist s-a ocupat si de Parc des Buttes-Chaumont si Parc Montsouris, doua parcuri mici, dar incantatoare.

Gradinile moderne se remarca prin faptul ca nu mai respecta, cel putin aparent, aproape nici o regula de peisagistica. Vegetatia bogata e lasata sa se dezvolte in voie, iar spatiile "golase" sunt umplute cu arta moderna si spatii de joaca pentru copii. Pot fi considerate moderne Jardins du Trocadero, care au fost plantate dupa Expozitia Mondiala din 1937, Forum des Halles si Parc de la Villette.

Banuiesc ca nimeni nu merge la Paris special pentru a sta la umbra, dar sunt convinsa ca o mica incursiune in spatiul verde parizian va va face sa vedeti Parisul cu alti ochi.

6 comments:

  1. Cand vizitezi un mare oras, ai nevoie de un loc de odihna, mai ales vara dar parcurile sunt frumoase in orice anotimp, spun asta pentru ca am vazut Jardin du Luxemburg intr-o dumineca dimineata, in...ianuarie si era plin de oameni care se plimbau. De ce nu ne-ai aratat si niste poze?

    ReplyDelete
  2. Chiar nu stiam de gradinile astea moderne. Dar cu siguranta cand voi merge le voi vizita.

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, multe din pozele pe care le-am facut la Paris le am doar pe hartie foto, lipite intr-un album si nu am reusit sa le scanez. Dar data viitoare cand voi merge la Paris voi lua cu mine aparatul digital :)

    Alicee, poate ajungi tu inaintea mea si ne arati poze :)

    ReplyDelete
  4. Parisul este un oras fascinant. Ce m-a impresionat cel mai mult este modul in care s-a dezvoltat. Fiecare oras are o astfel de problema cand creste foarte mult. Insa Prisul a stiut sa isi pastreze frumusetea si autenticitatea

    ReplyDelete
  5. Daca nu sunt poze, macar bine ca avem Google.
    Cu informatiile date de tine ne putem delecta si cu ceva imagini pe acolo.

    Super sugestii pt orasul iubirii :)

    ReplyDelete