Friday, September 24, 2010

Parisul din vremea Regelui-Soare

Secolul XVII, cunoscut si ca Le Grand Siecle, a adus asupra Parisului stralucirea si extravaganta lui Ludovic al XIV-lea, cunoscut si ca Regele-Soare.

Numeroase piete, teatre si conace (hotels) au fost construite in acea perioada, pentru a infrumuseta orasul.
Multe dintre ele dainuiesc si astazi.

Daca vreti sa va bucurati privirea cu cateva fragmente ale acelor vremuri, va recomand sa incepeti cu Hotel des Invalides. Acesta a fost a fost primul spital militar si camin pentru soldatii invalizi. A fost construit la cerera lui Ludovic al XIV-lea dupa proiectele grandioase ale lui Liberal Bruand.
Proiectul s-a finalizat in 1675, dupa doar 5 ani de munca asidua. Fatada sa ofera inca una dintre cele mai frumoase privelisti din Paris. Aripa sudica duce spre St-Louis-des-Invalides, biserica soldatilor, in spatele careia se afla superbul Dom al lui Jules Hardouin-Mansart, pe care il puteti admira in prima fotografie. Domul a fost construit tot la cererea Regelui-Soare, care dorea sa il transforme in cripta regala, plan care a fost ulterior abandonat.
In cripta se gaseste Napoleon Bonaparte, a carui ultima dorinta a fost ca ramasitele "sa i se odihneasca pe malurile Senei", dar despre Parisul napoleonian vom povesti mai pe indelete cu alta ocazie.

Ne continuam incursiunea in istorie cu o mica oprire la Hotel Lambert, un vechi conac aristocratic, cu scari impunatoare, curti interioare, camere pentru servitori si adaposturi pentru trasuri.

Astfel de cladiri se gasesc si astazi raspandite prin intreg Parisul. Majoritatea au fost renovate si modernizate, pentru a fi transformate in hoteluri chic, asa ca fiti cu ochii in 4 dupa astfel de frumuseti arhitectonice in cursul plimbarilor pe malurile Senei.



Desigur ca cele mai spectaculoase edificii au apartinut tot Casei Regale.
Palais du Luxembourg este un bun exemplu. Construit pentru a-i aminti Mariei de Medici de Florenta natala, Palatul a fost conceput de catre Salomon de Brosse si aminteste de Palazzo Pitti din Florenta.
Maria a fost exilata inainte de terminarea constructiei in 1631, dar Palais du Luxembourg ramane pana in zilele noastre o lectie de arhitectura.




Ultimul popas, dar cu siguranta nu cel din urma, este Palatul de la Versailles. In 1668, pornind de la o modesta cabana de vanatoare a familie, Ludovic al XIV-lea a inceput constructia celui mai mare palat din Europa, ce poate adaposti 20.000 de oaspeti. La conceperea sa au participat arhitectii Louis Le Vau si Jules Hardouin-Mansart, decoratorul Charles Le Brun si marele peisagist Andre Le Notre. Va voi povesti mai pe larg despre palat si minunatele sale gradini intr-o postare viitoare.

Pana atunci astept sa imi spuneti daca va place Parisul din vremea Regelui-Soare.

3 comments:

  1. Postezi ce postezi si iara revii la Paris :) Cred ca Parisul e in topul preferintelor tale. Am I right?

    ReplyDelete
  2. Aveti dreptate! Parisul e un oras care mi-a intrat in suflet, cu tot cu muzeele, strazile si parcurile sale.

    Dupa cum probabil v-ati dat seama in ultima vreme am facut un mic tur virtual al Parisului in diferite epoci.Pana acuma am ajuns la domnia Regelui-Soare, dar stati pe aproape caci mai avem cateva articole de parcurs pana sa ajungem la Parisul contemporan. :)

    ReplyDelete