Wednesday, September 15, 2010

Transalpina, un drum la inaltime

In copilarie am strabatut de multe ori acest drum pe care aproape ca atingi cerul, asa ca nu am putut rata ocazia nici vara aceasta, mai ales ca au inceput lucrarile de asfaltare.
Mai sunt cateva portiuni neasfaltate, dar se poate trece cu orice masina.
Noi am trecut cu pro ceed-ul, care are garda joasa si suspensii tari, dar in afara prafului de pe capota nu am avut nici un fel de probleme.

Si acum sa va spun cateva vorbe despre Transalpina...

Transalpina sau DN67C este cea mai inalta sosea din tara noastra, care strabate Carpatii Meridionali, unind plaiurile gorjene cu Sebes-Alba. Punctul cel mai inalt se afla la 2145 m, in Pasul Urdele. Desi probabil va asteptati ca la astfel de altitudini sa intalniti doar pasari rapitoare si alte reprezentante ale faunei alpine, se pare ca aceste carari au fost strabatute de om inca de pe vremea romanilor. Acestia ar fi construit aici "coridorul IV strategic roman", dupa cum sustin cartile de istorie.


Tot pe aici treceau si ciobanii din Marginimea Sibiului spre taramuri gorjene, sa coboare oile la pasune si sa-si gaseasca bacite printre fetele cu bujori in obrajori de pe plaiuri novacene.

In perioada interbelica, regele Carol al II-lea a venit insotit de prim-ministrul Tatarascu sa inspecteze zona si sa alcatuiasca planurile pentru constructia soselei, motiv pentru care va fi cunoscuta si ca "Drumul Regelui".
Dupa consultari cu localnicii care stiau tot felul de scurtaturi, dar si zonele in care zapezile se depun mai tare, echipa de constructori a reusit sa dea in folosinta drumul in 1935.

Carol al II-lea si suita sa au strabatut la deschiderea oficiala traseul Salistea-Novaci in 8 ore.

De ce sa mergeti?

Pentru ca veti avea parte de niste peisaje care va taie rasuflarea.
Din pacate noi am prins ceata pe cea mai interesanta portiune a traseului, asa ca pozele nu sunt probabil suficient de spectaculoase incat sa va convinga.

Pentru a va bucura de aer curat si liniste. Daca va aventurati la 10-15 minute de sosea, veti fi uimiti sa auziti doar miscarea ierbii in vant si susurul vreunui izvor cu apa rece ca gheata.

Pentru a admira flora si fauna alpina. Daca luati si un binoclu cu voi, o puteti face fara a deranja in nici un fel viata corbilor sau a caprelor negre.
Noi am intalnit si cativa magarusi prietenosi, care nu prea pricepeau cum sta treaba cu masinile astea...In schimb le placea tare mult sa fie fotografiati :)

Indiferent ce motiv gasiti, strabateti Transalpina cat mai curand, caci se anunta o iarna lunga si grea, pe parcursul careia traseul va fi inchis.

PS: Daca nu e ceata, sa imi trimiteti si mie poze cu prapastia :)

eRanca va recomanda urmatoarele linkuri unde puteti gasi mai multe fotografii:

http://eranca.com/2010/07/transalpina-iulie-2010-peisaje-si-starea-drumului/

http://www.flickr.com/photos/10004329@N07/sets/72157624946408736/with/4985814927/

2 comments:

  1. Salut,

    Am eu mai multe fotografii aici:
    http://eranca.com/2010/07/transalpina-iulie-2010-peisaje-si-starea-drumului/

    Si o galerie recenta de pe flickr: http://www.flickr.com/photos/10004329@N07/sets/72157624946408736/with/4985814927/

    L-am facut drumul prima data in 2007, cand nici nu incepusera pregatirile pentru asfaltare.

    Este intr-adevar o experienta interesanta.

    Numai bine!

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru linkuri, eRanca. Le voi atasa la articol ca sa se poata bucura toata lumea de pozele acestea frumoase.

    ReplyDelete