Sunday, October 24, 2010

Pe urmele hititilor in Hattusa

Nu puteam ajunge in Corum, o regiune linistita a Turciei de azi, fara sa vizitez vechea capitala hitita Hattusa, aflata acum langa orasul Bogazkale. Din Ankara pana aici gasiti zilnic autobuze, iar drumul nu e mai lung de 2-3 ore. Veti strabate zone pitoresti, cu munti si dealuri a caror salbaticie va va fermeca.
Hattusa a fost capitala Imperiului Hitit, care se intindea la sud spre Cipru, iar la vest spre Marea Egee.
Pe la 1400 i. Hr. orasul era infloritor.Cand am pornit spre el eram destul de sceptica. Ma asteptam sa vad cateva ziduri de cetate si o multime de vanzatori ambulanti. Cu ultima parte am avut dreptate, dar in ceea ce priveste cetatea, asteptarile mele au fost cu mult intrecute de maretia acestor locuri. Orasul e asezat pe varful unor dealuri golase, pe o intindere de aproximativ 2 kilometri patrati.


Ne-am inceput drumul de pe metereze, privind in jos spre Poarta Regelui si Poarta Leului. Am continuat cu Yertapi,un tunel de 70 de metri lungime marginit de ziduri inalte, marturie a iscusintei mesterilor hititi. Felul ciudat de a impleti piatra in ziduri poarta numele de zidarie ciclopedeeana, deoarece vechii greci care au populat aceste locuri la 500 de ani dupa disparitia hititilor, banuiau ca aceasta lucratura multiunghiulara nu poate fi creata de om, ci de rasa disparuta a ciclopilor-giganti. 
Am coborat apoi la Citadela, unde se gasea Palatul Imperial. Aici au fost gasite o multime de placi de argila din arhivele imparatilor, care au fost descifrate si au permis istoricilor sa afle multe lucruri interesante despre civilizatia hitita. Mai jos am descoperit fundatiile Marelui Templu, care a fost probabil cea mai mare cladire din lume in acea vreme. Numit in turca Buyuk Mabet, templul  a fost inchinat zeului  vremii, Hatti si zeitei soarelui, Arrina. Aici a fost descopeita o tablita de aur pe care sunt gravati termenii unui tratat.
Se crede ca hititii au avut 1000 de zei, dar multe dintre numele lor nu sunt hitite, ci hurriene sau hatite, reflectand modul in care credintele aristocratiei razboinice hitite se amestecau cu cele ale indigenilor cuceriti.

Pentru a afla mai multe despre viata religioasa hitita, ghidul ne-a dus sa vizitam mormantul de piatra de la Yazilikaya, aflat  la 2 km nord-este de Bogazkale. Ne-am plimbat prin cele 2 galerii principale sculptate in stanca, pe ai caror pereti se perinda 63 de zeitati ce poarta tichii conice pe cap.

Ne-am terminat calatoria in Alacahoyuk, un alt centru hitit din zona, unde se mai vad inca fundatiile constructiilor hitite si prehitite. Tot aici puteti admira Poarta Sfinxului, care va va impresiona cu siguranta.
Va recomand din toata inima sa sacrificati o zi dintr-o vacanta petrecuta in Turcia pentru a patrunde pentru cateva ore in trecutul acestei civilizatii pierdute.Daca sunteti in cautarea unui ghid bun, apelati cu incredere la Centrul cultural al provinciei Corum. (telefon : (364) 212 05 10; fax:(364) 212 05 10 ).
Aici gasiti mai multe informatii despre Hattusa si hititi:

7 comments:

  1. Bravo! Bine ca ai scris depre hititi dar poze? Asa putine? Mai ai si altele? Ceva, care sa ne duca si pe noi acolo :)

    ReplyDelete
  2. Pozele s-au pierdut din pacate, dar daca dai un click pe ultimul link vei gasi fotografii ale tuturor obiectivelor despre care am scris.

    ReplyDelete
  3. Frumos locul! Eu merg in Istambul in curand, mi-am luat deja bilete, am gasit o oferta la aerolines cu 150 eur. dus intors. poate facem si un ocol pana in Corum.

    ReplyDelete