Thursday, November 11, 2010

Delfi, buricul Pamantului

 
Exista locuri in aceasta lume care reusesc sa-si pastreze misterele si aerul mistic, chiar daca in timp destinatia lor s-a schimbat. Un loc de frunte intre aceste locuri il ocupa Delfi. Unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din lume, Delfi nu mai atrage astazi pelerini din intreaga Grecie aflati in cautarea unor raspunsuri in versuri de la Oracol, ci turisti echipati cu camere de fotografiat care coboara din autobuze nerabdatori sa admire ruinele, muntii si valea si manastirile crestine din zona.  De ce ne atrage Delfi ca un magnet?

Sau cum ar putea sa nu ne atraga punctul considerat centrul Pamantului? In caz ca nu stiati, Delfi era considerat omphalos, buricul Pamantului, credinta intarita de pozitia sa geografica privilegiata in Grecia si sustinuta de mitul vulturilor lui Zeus.
  
Se spune ca Zeus a lasat 2 vulturi sa zboare de la cele doua capete ale Pamantului, iar punctul in care acestia s-au intalnit a fost marcat cu o piatra de forma conica drept  centrul Pamantului. La muzeul din Delfi veti intalni o copie romana din marmura a acestui ombilic simbolic.
Cum ar putea sa ne lase indiferenti cel mai faimos oracol din Antichitate?
Pentru aproape 1000 de ani, pana la inchiderea Oracolului in anul 393 d.Hr , oamenii veneau sa ii ceara lui Apollo raspunsuri framantarilor lor. Apollo raspundea acestor cereri prin Phythia, preoteasa sa, care intra in transa si rostea un sir de cuvinte, care erau apoi interpretate de un preot, care le transmitea in versuri celui care a adresat intrebarea. Aici au venit sa caute adevaruri absolute Cresus din Lidia, Alexandru cel Mare si Nero. E greu de inteles astazi cum de soarta unor imperii era lasata in mainile zeilor...mai ales ca raspunsurile erau adesea incifrate sau echivoce. De exemplu, Nero a fost prevenit sa se teama de "73 de ani", dar nu si-a dat seama ca acest numar se referea la varsta succesorului sau, Galba.
Cum sa nu ne indragostim de aceasta asezare a carei maretie nu o intrecea decat frumusetea naturii din jur?  Teritoriul sacru al lui Apollo, construit pe o panta incununata de stanci semete ce stralucesc in soare, priveste spre varfurile masivului Parnas, pe care "Zeus isi azvarle fulgere cu mana scanteietoare" la fiecare furtuna. Izvoarele cristaline si zumzetul de greieri ii inspira pe poetii vremii, in timp ce bogatii incercau sa-si exprime recunostinta construind statui si mici temple in care adaposteau darurile pretioase. Imaginati-va un leu de aur de un sfert de tona asezat pe o piramida din aur alb. Acesta a fost darul regelui Cresus pentru Oracol, care a aflat ca daca va distruge Persia va distruge un mare imperiu. Din pacate nu si-a dat seama ca este vorba despre propriul sau imperiu.
Cum sa nu admiram stadionul pe care s-au desfasurat jocurile phytice?  Incepand cu anul 582 i. Hr, din 4 in 4 ani, pe aceasta arena s-au intrecut cei mai buni atleti ai vremii.
De ce sa nu credem ca Delfi poate redeveni un important centru cultural?  Poetul grec Angelos Sikelianos (1844-1951) si Eva, sotia sa de origine americana au incercat sa resusciteze viata culturala prin initiera unui festival. La initiativa lor, pe 9 si 10 mai 1927 aici s-a jucat "Prometeu inlantuit", piesa scrisa de Eschil. Profunzimea replicilor scrise de acest important dramaturg clasic a fost amplificata de stancile Phaedriades. Cea de-a doua editie a festivalului s-a desfasurat in 1930, dar fara prea mult succes, cauzat si de lipsa de promovare. De la sfarsitul anilor '60 insa,  Ministerul Turismului din Grecia  a inceput sa sustina un festival international de teatru clasic care se desfasoara in fiecare vara.
Va imaginati o scena mai potrivita? Facem o excursie la vara la Delfi?

12 comments:

  1. Ai fost la Delphi, VertAnge? Graitoare poze! L-am planificat intr-o calatorie mai ampla prin Peloponez, pe care o gandesc de mai bine de un an, sper sa ajung sa o fac :)

    ReplyDelete
  2. Cine a spus ca o poza face cat o mie de cuvinte avea dreptate. Cred ca te simti foarte mic intr-un loc incarcat cu atata istorie.

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, in Grecia inca nu am ajuns, dar am un presentiment ca dupa ce voi merge prima data nu am sa ma mai opresc din vizitat :)
    Ordinea oraselor va fi probabil Santorini, Atena, Delfi.
    Fotografiile sunt de pe wiki commons si sunt probabil mult mai frumoase decat cele pe care le-as face eu :)

    ReplyDelete
  4. Nu fii asa modesta si tu faci fotografii frumoase. Da, cred ca asa stau lucrurile cu Grecia: ori iti place si atunci te indragostesti iremediabil, ori nu-ti place. Eu fac parte din prima categorie, sa vedem ce vei zice tu.

    ReplyDelete
  5. Esti draguta. Promit sa imi imbogatesc cunostintele legate de fotografie in urmatoarea perioada. :)
    Cred ca o sa-mi placa. Chiar daca as sta inchisa in casa o saptamana, mancand rosii cu branza stropite cu ulei de masline si tot mi-ar placea la nebunie.
    In Grecia mi se pare destul de usor de ajuns, asa ca de fiecare data o aman alegand alte locuri in care nu sunt sigura ca voi ajunge la fel de usor in viitor.

    ReplyDelete
  6. idk sigur, in primavara dar nu stiu data exacta...

    ReplyDelete
  7. Merci, Nookie. Incep sa pun bani la ciorap :)

    ReplyDelete
  8. It certainly can't protection injury to little a person's keepsakes.
    So if you feel wanting to other folks a new cookies from your home,
    you really should take into account convection stoves that go around high using
    adulateur. You will also have selecting picking a seeking pre-set programs-just a single click will probably have the desired
    cook to make the rather bread you become toasting.
    Sell them perfectly into a the tray padded with the parchment cards.
    Which you can use all the sealing you prefer to materials your primary pigeon.


    My website ... used convection ovens for sale (toasterovenpicks.com)

    ReplyDelete