Monument cultural national, simbol al dezvoltarii Bohemiei, acest impozant castel ce vegheaza asupra Pragai de pe varful unui deal se lauda cu o istorie de peste 1000 de ani, istorie care continua sa fie scrisa si astazi, intrucat Presedintele si Guvernul Cehiei isi au sediul in cladirile complexului.
Va recomand sa ajungeti aici in apropiere de ora pranzului, pentru a surprinde schimbarea garzii, o ceremonie frumoasa, ce ofera o buna introducere in atmosfera impozanta a castelului.
Cum ajungeti? Cu tramvaiele 22 sau 23 pana la Prazsky hrad sau cu metroul pana la Hradeany.
In fata castelului va intampina statuia lui Tomas G. Masaryk, primul presedinte al Cehoslovaciei dupa castigarea independentei la 28 octombrie 1918.
Din fata portilor puteti admira schimbarea garzii. Apoi mergeti in curtea interioara pentru a cumpara bilete de la punctul de informare turistica. In functie de timpul avut la dispozitie, puteti cumpara bilete individuala pentru fiecare obiectiv, bilete pentru Micul Tur (Vechiul Palat Regal, Bazilica Sf. Gheorghe, Ulita de Aur, Catedrala Sf. Vita, Turnul Mihulka) sau Marele Tur, care ofera in plus o expozitie despre istoria castelului, acces la galeria de arta, la Palatul Rosenberg si la Manastirea Sf. Gheorghe.
Eu am ales varianta Micul Tur, intrucat aveam doar o jumatate de zi la dispozitie si voiam sa reusesc sa vad totul pe indelete.
Am inceput cu Vechiul Palat Regal, resedinta a regilor de Bohemia intre secolele XII si XVII. Acest castel gotic a fost ridicat pe fundatia unui vechi edificiu roman.
Interioarele sunt austere, caci vorbim totusi de Evul Mediu. Sala Vladislav, cel mai mare spatiu interior din acele vremuri pastrat pana astazi, impresioneaza prin grandoare. Pe o placuta explicativa se poate observa desenul ce acoperea demult tavanul. Dintr-o data, nu m-am mai simtit intr-o camera imensa si rece, ci intr-o sala de petreceri, in care vedeam cu ochii mintii cavaleri uriasi si domnite delicate, dansand pe acorduri medievale, in timp ce altii muscau cu pofta din mistreti adusi aburind de la frigare si ciocneau cupe uriase cu vin.
Dupa ce am intrat in camera in care sunt expuse blazoanele tuturor familiilor de vita nobila, deja povestea imaginata de mine a inceput sa o ia in alte directii. Intrigi si lupte sangeroase pentru avere...
Dar mi-am revenit din fanteziile sangeroase de indata de am iesit pe balcoanele castelului, de unde intreaga Praga mi se intindea la picioare. Acoperisuri stralucitoare, petece de verdeata, Vltava sclipind in soare...realitatea e cateodata ireal de frumoasa.
Am continuat explorarea complexului cu vizitarea Catedralei Sfantul Vitus, o superba catedrala gotica a carei constructie a inceput acum vreo 600 de ani si s-a terminat la inceputul secolului al XX-lea. Exteriorul este momentan in renovare, asa ca o parte a fatadei este acoperita de schele,dar interiorul poate fi admirat in toata splendoarea. Vitraliile sunt superbe. Inauntru se gasesc cripta regilor Cehiei, mormantul Sfantului Vitus, sfantul protector al Bohemiei, mormantul din argint al Sfantului Jan Nepomuk, mormantul sfantului Wenceslas si probabil si alti sfinti pe care nu am reusit sa ii identific. Cred ca aici am petrecut cel mai mult timp, incercand sa observ si sa salvez in memorie fiecare detaliu. Am avut noroc de o zi cu soare, asa ca intreaga incinta de piatra era luminata de razele colorate filtrate de vitralii, ce se reflectau jucause in toata catedrala, atragandu-ne atentia asupra dantelariei de piatra dinspre altar, frumoaselor sculpturi in lemn sau argint ce decorau catedrala...Un vis colorat!
Dupa acest momument impunator, am intrat in alta biserica, de data aceasta mai mica si mai austera, genul de loc propice intalnirilor personale cu divinitatea. Bazilica Sf. Gheorghe este cea mai veche constructie religioasa din cadrul complexului Castelului Praga, fiind fondata in anul 920 si reconstruita in secolul 12 in stil romanic. Fatada baroca dateaza din secolul XVII.
Turnul Mihulka, inalt de 44 m, face parte din fortificatiile castelului si dateaza din secolul 15 si adaposteste astazi o expozitie despre istoria Garzii Castelului.
Zlata Ulicka sau Ulita de Aur adaposteste o multime de casute construite in fortificatiile gotice. Incepand cu secolul 16, aici au locuit artizanii vremurilor. Intre 1916 si 1917, casuta cu numarul 22 i-a servit drept atelier de lucru lui Franz Kafka. Astazi majoritatea casutelor adapostesc magazine cu produse artizanale. Papusi din panza sau lemn, produse cosmetice, vase din ceramica sau sticla...de toate pentru toti.
Aici s-a incheiat micul nostru tur. Daca mergeti la Praga, e bine sa stiti ca intreg complexul este deschis zilnic intre orele 5 si 24 din aprilie pana in octombrie si intre 6 si 23 in restul lunilor, iar monumentele pot fi vizitate intre orele 9 si 18 din aprilie pana in octombrie si intre 9 si 16 din noiembrie pana in martie. Singura zi in care este inchis e 24 decembrie.
PS: Din motive de calculator antic si net fara graba, am absentat si probabil voi absenta in continuare de la capitolul comentarii. Imi cer scuze si promit sa ma revansez de luni incolo, cand ma intorc la Bucuresti, la calculatorul meu, mai rapid decat un Ferrari. :)