Sunday, February 20, 2011

Si tablourile calatoresc...

V-am promis ieri ca va voi spune povestea unui tablou ce se gaseste la Muzeul Prado din Madrid. Este vorba despre "Purtarea crucii", un tablou de altar pictat de Rafael (pe care il puteti vedea mai sus intr-un autoportret din tinerete) in 1517 pentru biserica manastirii Santa Maria dello Spasimo din Palermo. Istorioara a fost consemnata de Giorgio Vasari, parintele istoriografiei de arta europeene.
Tabloul, care avea 3,06 m inaltime si 2,30 m latime a fost pictat la Roma si urma sa fie transportat pe mare la Palermo.

In timpul unei furtuni ingrozitoare, vasul a fost lovit de o stanca si intreg echipajul a pierit in marea involburata. Tabloul, ambalat intr-o lada de lemn, a plutit insa pana in apropiere de Genova, unde a fost pescuit si adus la mal. A fost considerat o opera de sursa divina si a devenit celebru in regiune. Cand a ajuns vorba la calugarii din Palermo, acestia au cerut sa li se inmaneze tabloul. Genovezii s-au impotrivit si a fost nevoie de interventia Papei Leon al X-lea pentru ca panza ce ilustra "Purtarea crucii" sa fie retrocedata.

Tabloul a stat apoi la Palermo pana in 1661, cand a fost luat la Madrid de catre abatele manastirii regelui Filip al IV-lea pentru a fi asezat deasupra altarului principal al capelei regale.
73 de ani mai tarziu a fost salvat din Alcazarul madrilen in flacari si mutat in castelul Buen Retiro, pentru ca in 1772 sa fie expus in noul castel regal de la Madrid.
In 1813 este rapit de francezi si dus la Paris, pentru ca in 1822 sa se intoarca la Madrid, unde este pastrat si acum la Muzeul Prado.
O calatorie plina de peripetii, nu credeti?
Din pacate nu am gasit nicio fotografie sau reproducere acestei opere a lui Rafael, dar va invit sa-l vedeti la Prado.

2 comments:

  1. Salutare, oameni buni... Lansez urmatoarea intrebare: Oare turismul din Romania ar trebui sa se bazeze pe investitiile publice sau pe banii si experienta investitorilor privati ? Sau poate exista o varianta ideala in care ar putea colabora cele doua "tabere" ?

    ReplyDelete