Monday, April 4, 2011

Palatul brancovenesc de la Mogosoaia

La nici jumatate de ora de centru Bucurestiului se gaseste Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, care a fost incepand cu secolul XVII si pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial un punct de intalnire a mediilor politic, aristocratic si cultural romanesti, precum si un excelent exemplu de arhitectura romaneasca. Incepand cu anul 2001 aici functioneaza un muzeu si un centru  cultural ce promoveaza arta contemporana, iar parcul secular ce imprejmuieste edificiul este explorat de romanticii dornici de plimbari in natura.  Am profitat de ziua de ieri pentru a descoperi locul in care a functionat Curtea de vara a domnitorului Constantin Brancoveanu (intre anii 1702 si 1714) si resedinta patronata de principesa Martha Bibescu (intre anii 1912-1945). Brancoveanu a cumparat domeniul in 1681, pe vremea cand era postelnic.
 
Am lasat masina in parcarea de la intrare (costa 4 lei, dar nu am gasit taxatorul) si am pornit pe alee. Fiind  duminica dimineata, in jurul nostru rasunau cuvintele preotului din biserica cu hramul Sfantul Gheorghe, construita in anul 1688, la cererea lui Constantin Brancoveanu. Zidurile au fost terminate chiar cu o luna inainte ca acesta sa ajunga din logofat, Domnul Tarii Romanesti. In 1705 lacasul este pictat de mesterul Constantinos, cel care a condus si echipa de pictori de la Manastirea Hurezi. La finalul slujbei ai intrat si noi, pentru a admira tabloul votiv care ni-l arata pe Domn alaturi de cei 4 fii si pe Doamna Maria impreuna cu cele 4 fiice. Interiorul este momentan in renovare si schelele reusesc sa ascunda o parte din fresce, dar e o bisericuta ce trebuie neaparat vizitata. Te face sa te simti aproape de trecut.

Dupa ce am trecut de Turnul Portii, am patruns intr-o curte larga, marginita la dreapta de Cuhnie, fosta bucatarie domneasca. Mi-ar fi placut sa vad ce ascunde in interior, dar m-am lovit de usi inchise, asa ca am facut stanga-imprejur.

In aceasta cladire erau gazduiti oaspetii veniti la Palat. Dupa renovarile intreprinse de Nicolae G. Bibescu, fiul Domnului Gheorghe Dimitrie Bibescu si nepotul banului Grigore Brancoveanu in 1870, Casa de Oaspeti e modernizata si capata numele de Vila Elchingen, in onoarea sotiei sale nascute Ney d' Elchingen. In prezent gazduieste un centru de conferinte si un restaurant.

Acesta este Palatul brancovenesc, care imbina detalii ornamentale intalienesti cu elemente orientale intr-o sinteza unica, denumita si recunoscuta ulterior drept stil brancovenesc. Rezultatul impresioneaza prin simplitate si forta. Decoratiile in piatra dau gratie si rafinament structurii masive de caramida. In interior se gaseste astazi Muzeul Traditiei Aulice,   o colectie de arta comparata foarte interesanta, despre care va voi vorbi pe larg cu alta ocazie.

Acum va invit insa sa va intoarceti privirea spre Turnul Portii. O scara exterioara  permite vizitatorilor sa urce pentru a avea o priveliste de ansamblu a complexului. Atentie, insa! Exista cateva trepte macinate de vreme, asa ca aveti grija sa nu va accidentati.

Partea din spate a Palatului este ornata de o splendida loggie venetiana cu arcade trilobate, incadrata de doua foisoare inguste, prin care se asigura accesul la etaj direct dinspre terasa. 

Iata si ce priveliste aveau locuitorii palatului.O frumoasa gradina etajata, luciul lacului Mogosoaia...Probabil ca vilele vopsite in albastru de vis-a-vis lipseau insa. :)

Printre copacii ce strajuiesc domeniul, am descoperit  Capela Gh. Bibescu, necropola ultimilor proprietari ai Mogosoaiei. Aici si-au gasit odihna vesnica Printul Nicolae G. Bibescu si sotia sa Helene Louise Ney d'Elchingen, Printul George Bibescu si sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Printii Mihai Basarab Brancoveanu si George Basarab Brancoveanu.  Din pacate, pare lasata in paragina.

Nu acelasi lucru pot spune insa despre sere, refacute in 2002, care sunt utilizate astazi pentru culturi floricole si ateliere de creatie pentru cei mici.
In incheiere, va las cu aceste petunii colorate si va invit sa mergeti la Mogosoaia, de marti pana duminica, de la 9 la 17 pana la sfarsitul lui aprilie si apoi pana la 19 pana in octombrie. Biletul e 5 lei intreg si 2 redus, iar in weekend au loc concerte de muzica clasica cu acces gratuit.

14 comments:

  1. Foarte interesant! De cate ori am zis ca mergem acolo si n-am reusit sa ajungem; cred ca mi-au lipsit si indicatiile rutiere despre cum se ajunge acolo. Oare e semnalizat drumul spre Palat? Sunt indicatoare ceva?

    ReplyDelete
  2. Alina, nu e greu de ajuns. De la Gara de Nord mergi pe Calea Grivitei pana la capat. La un moment dat se bifurca si se transforma in Soseaua Chitilei la stanga si Bd Bucurestii Noi inainte. Mergi tot inainte pana ajungi in comuna Mogosoaia. Dupa ce ai intrat in localitate mergi incet si cu atentie, pentru ca vei vedea un indicator spre Palat. Indicatorul e amplasat pe partea dreapta a carosabilului, dar intrarea la Palat se face pe o alee aflata pe partea stanga.

    ReplyDelete
  3. Am fost la Mogosoaia pe la inceputul anilor '60. Pe atunci nu ma documentam iaintea unei excursii, asa ca nu stiam datele amanuntite pe care ni le oferi tu aici, VertAnge. Stiu doar ca mi-a placut si pastrez si acum cateva footgrafii - alb/negru si 6/9 cum se faceau atunci de catre amatori - in fata palatului si la lac.

    ReplyDelete
  4. Multumesc, VertAnge! Sigur o sa ajung acolo in primavara asta. Acum chiar ca nu mai am motive sa nu pornesc la drum :)

    ReplyDelete
  5. Exact cum ai zis si tu emana forta! Iar surpriza placuta e ca e chiar bine intretinut!

    ReplyDelete
  6. Traveling Hawk, trebuie sa mai vii. Din cate am inteles eu s-a schimbat mult...in bine.

    Cu placere, Alina! Poti sa iei si un cos de picnic. In parcul din jur e atat de frumos!

    Alicee, este intr-adevar destul de bine intretinut, dar exista loc de mai bine. :)

    ReplyDelete
  7. Eu am fost iarna, era totul acoperit de zapada si parasit. Asa nu-mi place sa merg undeva iarna! Acum insa, ca vine in sfarsit primavara si ca vor inflori copacii cred ca-mi reiterez vizita :)

    ReplyDelete